Transcripción del documento original en catalán...
Declaració del Corrent Social Cristià
Europa ha de rectificar: 12 punts essencials
El procés de pau, col·laboració, solidaritat i unitat europea, del qual la Unió Europea és la seva versió més desenvolupada i actual, va sorgir després del tràgic desastre de la Guerra de 1939-1945. Aquest projecte va ser impulsat per l’esforç de governants com De Gasperi (Itàlia), Konrad Adenauer (Alemanya) i Robert Schuman (França), tots units per una sòlida identitat cristiana, malgrat les seves diferències nacionals. Junts, van establir els fonaments de les institucions comunes que van permetre la reconciliació de pobles històricament enemistats, donant lloc als anomenats «30 gloriosos anys», el període de més pau i prosperitat de la història europea.
Tanmateix, aquesta experiència compartida, que hauria de ser el pilar de qualsevol projecte de futur per a la Unió, ha estat desplaçada per ideologies alienes als seus fonaments, que han capturat la Comissió Europea en els darrers anys.
Després de més de setanta anys, el projecte europeu ha crescut territorialment i en competències, però no sempre de manera harmoniosa. És imperatiu que Europa continuï avançant i aprofundint en el seu projecte, tot corregint els errors que exemplifiquen, entre altres, imatges com les de l'últim festival d'Eurovisió, que mostraven una degradació preocupant de la condició humana.
Aquests són, segons El Corrent, els punts essencials per a una rectificació:
- Una Europa que aculli la vida humana i la seva dignitat: Cal protegir i acompanyar la vida des de la seva concepció fins a la mort natural, establint clarament els drets dels infants encara per néixer.
- Família com a centre de les polítiques: La família, especialment amb fills, ha de ser el centre i l’horitzó de totes les polítiques, garantint un present digne i un futur ple d'oportunitats per als joves.
- Menys burocràcia i més atenció als ciutadans: Europa ha de prioritzar les necessitats reals dels seus ciutadans, especialment els més vulnerables.
- Una transició energètica i ecològica realista: Aquesta ha de ser equilibrada i tenir en compte el context global, evitant que el pes recaigui desproporcionadament en les classes mitjanes i les persones amb menys recursos.
- Erradicar la submissió a les doctrines de gènere: Les polítiques de la UE no han de fragmentar ni polaritzar les societats. És essencial escoltar les institucions cristianes, que han estat fonamentals per a la Unió.
- Reconeixement del cristianisme i pluralisme religiós: És imprescindible combatre l’ateisme de facto que exclou tota referència a Déu. La neutralitat religiosa ha de respectar el cristianisme com a base de la cultura europea i permetre la seva presència activa en l’espai públic.
- Partits i representació realment europeus: Propugnem partits polítics i diputats electes per al conjunt de la Unió, amb un 50% d’eleccions per circumscripcions individuals.
- Dret a no emigrar: La UE ha de treballar per millorar les condicions de vida en els països d'origen, diferenciant clarament refugiats, immigració econòmica legal i immigració il·legal.
- Combat contra el crim organitzat: És urgent que la UE adopti polítiques efectives contra les màfies relacionades amb el tràfic de drogues, persones i prostitució, que erosionen la seguretat dels estats membres.
- Compromís amb la pau i reconciliació: Cal prioritzar la pau a zones com Ucraïna, Rússia, el Líban, Israel, Gaza i Àfrica, evitant instrumentalitzar la defensa europea en conflictes innecessaris.
- Reducció de desigualtats i oligopolis: És essencial contrarestar la creixent desigualtat derivada de la digitalització i promoure un nou projecte econòmic basat en l’actualització de l’economia social de mercat.
- Un projecte fonamentat en el bé comú i la justícia social: La solidaritat, la subsidiarietat i la protecció de les famílies han de ser els pilars centrals de les polítiques de la UE.
Concloem amb la crida, avui més rellevant que mai, de Sant Joan Pau II: “Europa, sigues tu mateixa”.
Corrent Social Cristià
Temps de Nadal de 2024